Fantasy101

Draft Strategi: Late QB

Som næste skud på stammen i artikel-serien om forskellige draft strategier får i her ”Late QB” strategien.

I bund og grund handler denne strategi om at man skal vente med at tage sin quarterback til sent i draften, og lad andre om at tage Mahomes, Rodgers, Watson mv.

Den flittige NFL seer vil nok hurtigt tænke sig om og så spørge:

Men hvorfor skal jeg vente med at tage en quarterback til sent i draften? Er QB ikke den vigtigste position i spillet?

Svaret er: Jo, QB er den vigtigste position i NFL, men i fantasy er den slet ikke lige så vigtig. Og det er der et par grunde til.

Den første grund er, at man i de fleste ligaer kun skal starte en enkelt QB. Og i fantasy har man oftest mellem 10-14 hold, ikke som i NFL hvor der er 32 hold, som alle skal starte en QB. Derfor er der heller ikke den samme mangel på gode QBs i fantasy, fordi der oftest er minimum 10-14 gode QBs tilgængelige i fantasy. På de andre positioner skal man oftest starte mindst 2 spillere (RB og WR), eller der er et meget mindre udvalg af gode spillere (TE). Derfor kan man tillade sig at vente med QB.

Man får selvfølgelig ikke de allerstørste QB-navne i ligaen, som de tre jeg nævnte før, men det er også OK i fantasy. Der er mange ting der spiller ind på antallet af fantasy point som en QB scorer, og vi ser tit i løbet af sæsonen at nogle af de quarterbacks der er blevet taget sent i draften går det godt, specielt i enkelte uger.

Gode eksempler på dette er Patrick Mahomes, der i sidste sæson, oftest blev draftet som en af de allersidste QBs i fantasy drafts (altså primært som backup), eller slet ikke blev draftet, hvorfor han var det ultimative mål første uge af free agency. Andre eksempler er Jared Goff, der oftest blev taget i runde 11 eller senere, endte som den syvende bedste QB i fantasy for hele sæsonen, selv om han slet ikke blev draften som en top10 QB. Eller tag Josh Allen, en rookie quarterback, der var den næstbedste QB fra uge 12 til uge 16 (altså to playoff-kampe i uge 15 og 16).

Dette er bare et lille udsnit, der viser hvorfor det oftest ikke kan betale sig at tage sine quarterbacks tidligt, da marginen imellem de 5 bedste, og til resten af top-12 (12-mands liga), ikke er nær så stor på QB-positionen som eksempelvis på RB. Sidste sæson var der 37 point fra QB5 til QB12. På RB var forskellen på RB5 og RB12 75,5 point. Altså dobbelt så meget.

Den anden grund til at du skal vente med at tage en QB, er at du i stedet for at tage den quarterback, kan tage en RB eller WR til at give dig mere dybde, det vil sige at du har en stærkere bænk, hvilket er ekstremt vigtigt når bye weeks begynder at spille ind. Jeg siger normalt at fantasy trofæer vindes i draften fra runde 6-9, nemlig med de back-ups man drafter der kan fylde ind, når ens normale startere ikke er tilgængelige. Derved får du et bedre overordnet hold, ved ikke at spendere et højt eller midtrunde valg (runde 1-7) på en QB.

Selvfølgelig vil der være uger hvor QBs som Mahomes og Rodgers scorer mange point, men det er praktisk talt umuligt at forudsige hvilke quarterbacks der bliver de bedste, og derfor giver det ikke mening at tage én tidligt, når en QB fra runde 10 eller senere kan præstere næsten lige så godt

Jeg vil generelt sige at der er et par strategier til hvordan man kan drafte quarterbacks.

Man kan tage en solid starter sent, som Philip Rivers i 10. runde, og så enten drafte en anden QB som backup, hvor man oftest vil skifte imellem dem ud fra god/dårlig modstander.

En anden mulighed kan være at tage en starter og så hente en rimelig god backup, som kun kommer til at starte hvis ens første QB bliver skadet eller har bye week.

Man kan også streame quarterbacks!

Alternativt, og noget af det jeg foretrækker, kan man tage en startende QB endnu senere, og så rotere nye QBs ind fra waiver wiren igennem sæsonen, baseret på modstandere.

Dette er ikke så meget en draft strategi, som det er en strategi man kan bruge i løbet af sæsonen, men jeg føler den er værd at nævne her, fordi det også er en plan man kan falde tilbage på, hvis den QB man har valgt i draften, mod forventning skulle vise sig at kun at levere skrald, og det er en strategi der kan have indflydelse på hvordan du drafter, såfremt man ved at det kan blive en mulighed at streame i løbet af sæsonen.

Som sagt er der mange fantasy relevante quarterbacks. Det betyder ofte at der er flere gode quarterbacks der slet ikke bliver draften, og derfor er tilgængelige som free agents. Og ofte er mindst et par af disse QBs starterværdige pga. en nem match up mod et hold der er dårligt mod kasteangrebet. Et eksempel fra sidste sæson kan være Ryan Fitzpatrick, der nogle gange har fuldstændig vanvittige kampe, og andre gang er helt i kælderen med hans præstationer. Sidste sæson kunne man samle ham ved at hente ham ind i stedet for en anden spiller på dit hold, og så kunne man starte ham fordi han spillede imod et dårligt forsvar. I andre kampe, havde man overhovedet ikke lyst til at starte ham, så derfor droppede man ham igen, for at hente en ny QB ind.

Denne strategi kaldes at streame quarterbacks. Grunden til at det kan være smart at streame QBs, er fordi det giver dig ekstra plads på holdkortet til at drafte en running back eller wide receiver, fordi man kun holder én QB på sit hold, og først samler en anden QB op, når behovet viser sig.

Quarterbacks jeg ville gå efter

Med den her strategi er det selvfølgelig vigtigt at vide hvilke quarterbacks man så kan gå efter, og hvilke der må være værd at gå efter. Jeg giver mit bud på de mulige QBs jeg personligt går efter sent i drafts. Spillerne er sat op efter deres nuværende ADP, så du ved i hvilken runde de oftest går af bordet.

Startende fra runde 9 (i ADP) kan man tage Jared Goff. Han opererer et rigtig stærkt angreb hos Sean McVays Rams, og er et stabilt valg.

I runde 10 kan man kigge efter Philip Rivers. Chargers har I lang tid primært været et kastehold, selvom Melvin Gordon har gjort det godt som deres RB. Det betyder at Rivers de fleste uger sætter en ret god stat line på tavlen. Men som med alle QBs i fantasy er der selvfølgelig også nogle dårlige uger. Man kan også gå efter Jameis Winston, men ham er jeg markant mere lunken på da han ofte giver bolden lidt for meget væk til modstanderen (hvilket giver minus point i fantasy), og ville faktisk foretrække nogle af de efterfølgende QBs.

I runde 11 findes en af mine yndlingsspillere at tage som ”Late QB”, nemlig Lamar Jackson. Hans løbeegenskaber gør at han meget ofte har et sikkert ”floor”, det vil sige at han meget sjældent giver dig under 15 point, af den grund at han kan løbe for yards og touchdowns, hvilket ikke så mange QBs kan. Og hvis han tager et skridt frem i kasteangrebet denne sæson, kan han nemt gå hen at blive en top-7 QB for sæsonen.

Herefter skal vi springe lidt for at komme ned til runde 13 i ADP, og Mitch Trubisky. Ikke en af de mest talentfulde QBs i NFL, men i fantasy er han ret stabil, da han både kan kaste og løbe bolden relativt godt (hans kastespil halter lidt, men hans løbeyards gør op for det.

Den sidste jeg vil nævne her, er Josh Allen. Han er virkelig ikke en god NFL QB, men i fantasy vidste han hen mod slutningen af sidste sæson, at han har potentiale til at være fantastisk. Han løber bolden meget, og han er en stor dreng der er svær at tackle nede omkring mållinjen, så han kommer helt sikkert til at score nogle løbe touchdowns. Samtidig har han en kanon arm, så hvis bare en af hans dybe bolde bliver grebet for at touchdown, så er det satme fantasy point på kontoen. Fra uge 12 til 16 var han den næstbedste QB i fantasy i sidste sæson, hvilket viser at han sagtens kan putte point på din fantasy tavle.

Sådan, så nåede vi igennem ”Late QB”-strategien, så nu ved du alt hvad der er at vide omkring at drafte QBs i fantasy.

Næste artikel i serien handler om den balancerede draft strategi, hvor man vælger alle sine startere, sans kicker og forsvar, før man overhovedet begynder at tage nogle bænkspillere.

Thomas Køster Madsen

Jeg har spillet Fantasy siden 2014, hvor jeg omgående blev totalt hooked. Jeg startede udelukkende med redraft, men begyndte i 2019 også at spille Dynasty, så jeg kunne få mit fantasy-fix hele året rundt. Har primært stået for start/bænk og waiver i løbet af sæsonen. Har du spørgsmål kan du finde mig på twitter @MadsenThomas

Relaterede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button

Du har sat Adblocker til!

Du støtter os ved at lukke din adblocker ned på FantasyMeister